Zink

Zink wordt al vanaf het begin van de 19e eeuw als dakbedekking gebruikt. Het is goed te verwerken, sterk, heeft een laag gewicht en heeft ook nog eens een lange levensduur. De toepassingsmogelijkheden en de variatie in uitstraling die het geeft, is zegen voor veel architecten. Voor de eigenaren is het daarnaast een zegen dat er geen onderhoud nodig heeft.

Met de jaren krijgt zink een dofgrijze patinalaag, deze laag zorgt voor een natuurlijke bescherming en geeft daarnaast een authentiek aanzien. De welbekende patinalaag kan ook in de fabriek aangebracht worden, er is ondertussen zelfs een steeds uitgebreider kleurenschakering mogelijk. Vraag ons dus gerust naar de mogelijkheden.

Meer informatie kunt u vinden op de websites van onze leveranciers:

Bron: http://www.cultureelerfgoed.nl/sites/default/files/publications/gids-techniek-33-blad-koper-op-monumenten-2003.pdf

 

Koper

Al in de 15e en 16e eeuw werden koperen platen gebruikt en er zijn meerdere voorbeelden van kopergedekte daken op kerken uit de 17e eeuw. Het metaal verweert heel erg langzaam en kan door vrij weinig andere materialen worden aangetast. Het is dus ongelofelijk duurzaam en heeft veel toepassingsmogelijkheden. Een ander groot voordeel is dat koper onderhoudsvrij is, na het aanbrengen zijn er geen enkele kosten meer mee gemoeid.
Koper heeft oorspronkelijk een roodgele kleur en vormt in de buitenlucht een beschermende oxidehuid. De kleur verandert hierdoor naar bruin en uiteindelijk krijgt het materiaal de karakteristieke groene kleur, hoewel de mate van verkleuring af zal hangen van de omstandigheden. De diverse stadia van patinakleuren kunnen ook in de fabriek aangebracht worden. U kunt natuurlijk bij ons terecht met uw vragen over de mogelijkheden.
Meer informatie kunt u vinden op de websites van onze leveranciers:

Bron: http://www.cultureelerfgoed.nl/sites/default/files/publications/gids-techniek-33-blad-koper-op-monumenten-2003.pdf

  

Aluminium

Op de dak van de San Gioacchino kerk in Rome is in 1897 een aluminium bekleding aangebracht en deze is vandaag de dag nog intact. Het is dus duidelijk een goede keuze om dit metaal te gebruiken op daken en gevels. Naast de lange levensduur is het materiaal toe te passen zonder dure onderhoudswerkzaamheden.

Het grote voordeel van aluminium is dat licht is in gewicht, het verwerken van het materiaal en het plaatsen op locatie wordt hierdoor behoorlijk vergemakkelijkt. Maar al is het materiaal licht, het is flexibel, zeer sterk en maakt extreem stabiele bouwconstructies mogelijk. Een ander pluspunt is dat het metaal in vele de kleuren te verkrijgen is. Deze eigenschappen geeft ontwerpers ontelbare mogelijkheden om het toe te passen in hun design. Neem gerust contact met ons op om de uitvoering van uw ontwerp door te spreken.

Meer informatie kunt u vinden op de websites van onze leveranciers:

Bron: http://www.kalzip.com/kalzip/nl/home/industry_information_aluminium.html

 

Lood

Lood is al sinds de Oudheid bekend, het Pantheon in Rome heeft al 700 jaar hetzelfde lood als dakbedekking. Het metaal heeft zichtbaar bewezen dat het zeer duurzaam is. Gelukkig blijkt ook uit TNO-onderzoek dat lood geen milieurisco met zich meebrengt en dat het juist een zeer milieuvriendelijk bouwmateriaal is.

Bladlood is ideaal voor toepassingen op locaties die sterk onderhevig zijn aan temperatuurswisselingen. Bij normale omgevingstemperaturen is het metaal gemakkelijk te vervormen en te bewerken met eenvoudige handgereedschappen. De blauw-grijze materiaal kan echter niet in direct contact met alle andere materiaal. Bel ons om de verschillende opties door te bespreken.

Meer informatie kunt u vinden op de websites van onze leveranciers:

Bron: http://www.uzimet.nl/

TNO-onderzoek: http://www.bouwlood.nl/DuurzaamheidSubSub/10/Bestel_Lood_in_de_bouw_Hoe_zit_het_nou.html

 

 Titanium

Titanium is bekend door de vele toepassingen, en ook als dakbedekking wordt het steeds meer gebruikt. Een groot en bekend voorbeeld is natuurlijk het Guggenheim Museum in Spanje. Daar is te zien dat het materiaal in vele vormen toepasbaar is en het zorgt voor een bijzondere uitstraling door de vele verschillende lichtschakeringen. Een groot voordeel voor architecten is dat het metaal blijft glanzen.

Het materiaal is licht en toch sterk, en vrij van corrosie. Het is om deze redenen een prima product voor gebouwen waar zeer hoge eisen gesteld wordt. Verder is het mogelijk om met simpele processen de kleur van titanium te veranderen en de mogelijkheden zijn daardoor eindeloos. Neem contact met ons op als u geïnteresseerd bent, we hebben sample monsters voor u klaar liggen.

Meer informatie kunt u vinden op de websites van onze leveranciers:

 

RVS

Roestvast staal, oftwel RVS, is sterk, rekbaar en taai in een grote verscheidenheid van temperatuurgebieden. Door deze hoge mechanische kwaliteiten van RVS kan de dikte van het plaatmateriaal bij het aanbrengen op gevels en daken beperkt blijven.

RVS is verkrijgbaar in veel verschillende afwerkingen: van sterk weerkaatsende tot matte uitvoering en zelfs gekleurde. De keuze kunt dus laten afhangen van de omgeving en het design van het gebouw. Neem gerust contact met ons op als u de mogelijkheden van RVS met ons wilt bespreken.

Meer informatie kunt u vinden op de websites van onze leveranciers:

 

Bron: http://www.euro-inox.org/pdf/build/roofing/RoofingTech_NL.pdf